Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
За брака и не само

За брака и не само

Много често се случва в брак да се съчетаят двама влюбени, които вземат решението емоционално, само на база на бушуващите в тях хормони, но без преди това внимателно да са преценили характера на партньора отсреща, без да са преценили дали ще могат да живеят заедно с този човек или не.

Преди да се ожениш, ще си търсиш човек който да те опознае и да те хареса теб самата – личността ти, характера ти, особеностите ти. Няма да се ожениш за някой който не те познава – първо човекът трябва да те опознае. След като човекът те е опознал, той трябва да избере – готов ли е да живее с това, което представляваш ти като личност и характер, готов ли е да спазва принципите на които държиш и които са много важни за теб?

Преди да се съгласиш на брак с човека, ти водиш разговор с него и му казваш – аз съм такава и такава като личност и за това за мен са много важни следните неща:

1) Аз да съм на първо място в твоят живот, да нямаш други жени освен мен (държа на верността в брака)

2) Не съм съгласна да се зазяпваш и да се възхищаваш по разни мацки дето са ти идоли и ги боготвориш, това трябва да престане, ако искаш да си ми съпруг. Аз те обичам и за това ако се зазяпваш по твоите мацки идоли – ще те ревнувам. Ако ми беше безразличен нямаше да те ревнувам, но и нямаше да бъда с теб.

3) Държа да ме уважаваш. Ако започнеш да се подиграваш с мен и с моето име пред други хора – това е недопустимо!

4) Държа да имаме поне един специален ден, само за нас. Знам че си много зает, но държа всеки ден да ми отделяш поне малко време, а поне един ден от седмицата да сме изцяло и напълно заедно. В крайна сметка нали за това е брака – за да сме близки и да сме заедно. За това за нашата връзка е важно да ми отделяш това време.

Разбира се – ако не си съгласен на това – ти си свободен да правиш каквото решиш, просто няма да го правиш заедно с мен (няма да има брак).

5) Държа да уважаваш и да почиташ майка ми и баща ми. Аз ги обичам и те са много важни за мен. А дали ще го правиш, ще разбера като гледам как се отнасяш към собствените си родители.

6) Недопустимо е да ми посягаш и да ми вдигаш ръка, или да ме нараняваш по какъвто и да било начин – физически, психически, или емоционално. Това важи както за мен, така и за роднините ми.

7) Недопустимо е да ми изневеряваш – ако го направиш, всичко между нас приключва!

8 ) Държа да бъда с човек, който е честен и почтен и си изкарва прехраната с честен труд.

Аз самата съм честна, отговорна, почтена, не бих се събрала с човек който краде или върши мошеничества.

9) Държа да си имаме доверие и да сме честни един с друг. Лъжите не ги толерирам. Аз ще съм честна и откровена с теб, очаквам същото обратно.

10) Да не пожелаеш прекаляване с алкохол! Това не го толерирам въобще! Ако имаш такива желания и намерения – не сме един за друг.

Ако си казала на човека какво е важно за теб, но ако той съзнателно не се съобразява с нещата които са важни за теб – значи най-малкото не те уважава, да не говорим че това показва пълно незачитане към твоята личност и това че не му дреме за теб и за вашата връзка. А щом не му пука за теб – за каква любов можем да говорим? Значи човекът не е с теб, за да те уважава и да те обича, а да си задоволи някакви си негови егоистични цели. Брак между вас не може да има!

—–

Същото важи и за нас и нашите взаимоотношения с Бог. Бог копнее да развива близки взаимоотношения с нас, като ни дава достатъчно време за да можем да Го опознаем и след това да преценим – искаме ли да се съобразяваме с нещата които са важни за Него, или не искаме. Ние избираме – искаме ли да сме с Него, или не искаме.

Това е много важно да се разбере – Божият Закон е отражение на характера на Бог. Десетте Божи Заповеди са принципите на които Бог държи във взаимоотношенията си с хората, Ако отхвърляш закона на Бог, ти все едно отхвърляш личността на Бог, отхвърляш Неговата същност.

Не може да казваш, че си християнин, а едновременно с това да нарушаваш Божият Закон – ако го правиш, все едно казваш на Бог – аз искам да съм с Теб, ама не ми харесва кой всъщност си Ти и не ми харесва начинът Tи на живот, който Ти одобряваш и не ми харесват принципите които Ти цениш. Е, тогава защо искаш да си с Бог след като на практика ти не харесваш кой всъщност е Той?

Има християни, които искат да са с Бог само заради келепира – вечният живот. Това е нещо като брак по сметка. Бог търси брак на база взаимно харесване, уважение, зачитане и любов.

Ние избираме дали ще има, или няма да има брак с Бог. И ако изберем да има брак – дължим Му вярност!

Автор: Секретко, благодарение на Божията милост

п.п. Снимката е на cottonbro от pexels

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “За семейството”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.