Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Седем принципа при възпитанието на деца

Седем принципа при възпитанието на деца

Седем важни принципа при възпитанието на деца:

  1. Стремете се към баланс между любов и дисциплина – и двете са важни! Забиването само в една от двете крайности – не е добро.
  2. Децата имат нужда да им се отделя време и внимание. За тях отделено време = любов. Нормално е възрастните да са заети, но въпреки цялата си заетост, те трябва да отделят време, за да обърнат лично внимание за игри и разговори с децата си.

Всичко е въпрос на приоритети. Времето не стига за всичко, но човек трябва да си приоритизира дейностите по важност и да върши тези дейности от списъка с приоритети, за които му стигне времето.

Ако трябва да избираш дали да оплевиш градината, или да обърнеш внимание на детето си, и ако прехраната ти не зависи от оплевяването – по-добре обърни внимание на детето. А още по-добре – включи и детето в плевенето на градината – децата обичат да помагат.

  1. Напълно е възможно децата да се възпитават тихо и кротко, без да им се вика и крещи.

Разбира се всяко правило си има и изключения. Ние хората не сме машини и децата са в състояние да изкарат извън релси и най-спокойните от нас. Особено когато се случи човек да е преуморен, тогава преумората прави така че по-лесно си изтърваш нервите.

Важното е въпреки изключенията, да се стремим правилото да бъде – тихо, кротко и спокойно възпитание на децата, без викове и крясъци. И ако се случи да си изтървем нервите и да се развикаме – да не се обвиняваме (все пак никой не е идеален), а да продължим да се опитваме и да се стараем да сме тихи, кротки и спокойни с децата. Колкото повече се стараем, толкова по-добре ще ни се получава, независимо от неизбежните грешки.

  1. Родителите да са единодушни и когато единият наложи някакво наказание – другият да не го отменя, и да не си противоречат пред детето. Децата са големи манипулатори и винаги търсят начин как да постигнат своето.
  2. Когато се налага наказание – добре е то да бъде свързано с провинението (пример: детето се лигавеше и разля сок на килима, ще го накажеш да не пие сок, а не наказанието да бъде да не гледа детско по телевизията, което няма нищо общо с провинението )

Наказанието също грябва да бъде тихо, кротко и спокойно – важно е детето да се накаже, за да разбере че е направило нещо неправилно, но също така е много важно детето да разбере че вие продължавате да го обичате. И така, с тих, кротък и спокоен тон можете да кажете на детето: “ти извърши нещо лошо, заради което сега аз трябва да те накажа. Наказанието ти е…”

  1. Децата имат нужда от ограничения. Ако им се позволява всичко – ще израстнат разглезени. Също имат нуждата да свикнат на “изчакай малко”, а не да получават задоволяване на потребностите си веднага. Много възрастни са свикнали да получават всичко веднага и това е голям проблем.
  2. Децата да се обучат от малки да си мият зъбите, да си подреждат играчките веднага след като са играли и т.н. Пример – детето е играло, хайде сега след играта веднага да си подредиш играчките. Този принцип го видях от снахата, тя много добре е обучила моята племеница Любов от малка на ред и чистота.

Библията, Притчи 22:6 “Възпитавай детето от рано в подходящият за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее”

Автор: Секретко

п.п. Снимката е на Trinity Kubassek от pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.