Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Новогодишните обещания, цели и мечти

Новогодишните обещания, цели и мечти

Първо искам да ви честитя новата 2024 година, с пожелание да сте живи и здрави, да обичате и да сте много обичани и да постигате целите и мечтите си!

В началото на всяка година, повечето хора си поставят цели и си дават обещания сами на себе си – “От Нова Година аз ще направя, ще постигна, ще… ще… ще…” Статистиката показва, че само 2-3 седмици след еуфорията на новогодишните празници, повечето обещания, които сме си дали сами на себе си вече са забравени и човек се е върнал към рутината на ежедневието.

В началото на декември аз имах много силен вътрешен подтик да променя живота си. Седнах с лист и химикал и размислих какво точно желая да променя в себе си, след което си направих подробен план-график за постигане на целите и мечтите, които имах. Създадох си стриктен дневен режим, разписан по часове, благодарение на който дневен режим щях да успея да постигна целите, които си бях поставил.

Започнах да изпълнявам дневният режим с много мотивация, хъс и желание! Емоционалният заряд в началото беше много силен! Така изтече една седмица, при която аз стриктно си следвах дневният режим и се радвах как след X месеца ще успея да постигна част от целите си, следвайки създаденият от мен дневен режим.

Тогава обаче изведнъж на главата ми се струпаха първо проблеми със здравето, а след това и други проблеми, при което аз трябваше да реагирам на случващото ми се, и цялата ми енергия, фокус и сили се концентрираха да се боря с проблемите. За плана който си бях съставил нямах нито сили, нито желание. Така мина една седмица. Когато малко ми проблесна пред погледа, аз се сетих че имам план за изпълняване, но тъй като все още имах много проблеми на главата си казах – “сега нямам много сили за този план, но не ми се иска да го изоставям напълно, така че ще се опитам поне една малка част от плана да изпълнявам, докато се боря с проблемите които са ме налегнали”.

Така измина още една седмица. След изтеклите 2 седмици, аз успях да се пооправя здравословно, успях да се преборя с проблемите, които ми се бяха струпали, но целият ми първоначален ентусиазъм, хъс и желание за изпълнението на плана ми се бяха изпарили. Тогава седнах да помисля – ще го правя ли въобше този план, или няма да го правя? Прегледах си отново целите, разгледах плана и въпреки че емоционално нямах заряд както в началото, си казах – “Целите са много добри, планът ми също е много добър, продължавам да работя по него, заслужава си да го изпълня до края и да си постигна целите!”

И така, продължих да работя по плана, нищо че първоначалният ентусиазъм ме беше напуснал! Продължиха да ми се случват някакви неща, които да ме разфокусират от плана ми, но аз всеки ден си гледах плана разписан на хартия и винаги, винаги се връщах към него и се стремях да го изпълнявам колкото се може по-пълно, без значение от всички непредвидени неща, които животът ми поднасяше!

И така, да резюмирам:

  1. Напишете си целите на хартия
  2. Съставете си подробен план за постигане на целите във времето – също на хартия
  3. Бъдете сигурни, че животът ще се опита да ви отдалечи от плана ви, да ви тества дали наистина искате да постигнете целите си, или не!
  4. Заложете на “здравият разум”, а не на емоцията – ако целите ви са смислени, нека разума да ви тласка да ги изпълнявате, емоцията много скоро ще ви предаде!
  5. Ако с разума си сте решили, че си заслужава да упорствате в постигането на целите си – всеки ден преглеждайте плана си и работете по него, без значение дали в някои дни ще го изпълните на 80%, в други на 30%, в трети на 60% и т.н., дори може да има дни в които въобше да не можете да работите по плана си, това няма значение стига винаги да се връщате към работата по него.

Давайте максимума от себе си всеки ден, а вече колкото успеете да покриете плана – толкова, важното е да сте постоянни и да упорствате ден след ден, така накрая ще си постигнете целите!

Да ви е щастлива Новата 2024 година! Съдбата обича упоритите и дисциплинираните! А ако не сте такива – бихте могли да станете 🙂 Желая ви успех!

Автор: Секретко, благодарение на Божията милост

п.п. Картинката за статията е от Zlatna Kotva, със сърдечни пожелания за щастлива и изпълнена с радост Нова Година!

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.