Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Правилото на триъгълника

Правилото на триъгълника

Днес реших да ви разкрия един психологически принцип, който никъде не съм чел, а аз самият съм си го открил чрез мои наблюдения. Възможно е да го има описан някъде в психологията, но съответно аз не съм професионален психолог, а просто любител.

Често се случва в семейството единият човек да приеме ролята на жертва, другият да се представи (или да бъде представен) като агресор, а третият сам да се напъха, или да бъде привлечен да заеме позицията на защитник. Това е изключително опасна конфигурация, в която има следните негативни ефекти:

1) Става една голяма разправия

2) Ролите може много бързо да се сменят и новоизлюпеният защитник изведнъж да се окаже в ролята на агресор. Съответно предишните агресор и жертва също може да си сменят ролите – агресора може да се превърне в жертва, а досегашната жертва може изведнъж да се превърне в защитник на бившият си агресор.

Има го и варианта бившият агресор да се превърне в жертва, изправен срещу двама обвинители (агресори).

3) Тройната конфигурация носи потенциала всеки да се изпокара с всеки 🙂

За това – аз лично съм си съставил принципа да се пазя от подобни триъгълници 🙂 Като видя, че двама човека се карат, дори и единият от тях да ми се струва прав и жертва, а другият крив и агресор – гледам да се пазя да не вляза в ролята на защитник на жертвата (ако ще и много да я обичам и да ме боли за нея), по-добре да оставя хората да си изяснят взаимоотношенията помежду си.

Една разправия много по-бързо се потушава, ако се ограничи само до двама човека. Ако участниците в конфликта станат трима или повече, тогава огънят на конфликта може да се разгори много по-жестоко.

В зависимост от броя членове в семейството, в някой от върховете на триъгълника (в някоя от ролите агресор, жертва, обвинител) е възможно да има повече от един участник 🙂 Колкото повече участници се включат, толкова по-голяма разправия може да стане 🙂

Освен в семейството подобни триъгълници са възможни и между приятели, между колеги и т.н. Но най-често като че ли се случват точно в семейството, тъй като там хората най-близко общуват помежду си и са най-силно емоционално ангажирани.

Надявам се да съм ви бил полезен 🙂

Автор: Секретко, благодарение на Божията милост

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.