Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Един живот

Един живот

Роди се в незнаен ден, на незнайно място. Още бебе, майка му го изостави пред вратите на бедна къщурка в покрайнините на Париж. Отгледа го стара жена, с още седем деца. Мъжът й – ветеран от войната, престояваше по цял ден в кръчмата. Живееха в крайна мизерия. Децата още от малки тръгваха на работа. Малкото пари, които успяваха да съберат, не им стигаха. Един ден мъжът дойде и го отведе – каза, че е достатъчно голям, за да може сам да си изкарва прехраната. Продаде го на пътуващ фокусник. Седем месеца по-късно, през една люта зима фокусникът умря. Дванадесет годишното момче бе приютено от състрадателен ковач. Помагаше му в работата, метеше къщата и работилницата, вършеше всичко, което му възложеха.

Започна войната. Момчето бе станало голямо. Взеха го войник. Преживя противниковите атаки, болестите и лишенията. През един студен пролетен ден, в селото което охраняваше войсковата част на младежа, пламна пожар. Пламтеше висока двуетажна къща. От прозореца й на вторият етаж, малко русо дете – момиченце, протягаше ръце за помощ. Момъка се втурна в къщата. Сред бушуващите пламъци се изкачи до вторият етаж. Зад него дървената стълба се срути. Момчето се втурна в стаята от където идваха детските писъци. Взе на ръце детето, огледа се и скочи през прозореца. Падна тежко на паважа. От устата му течеше кръв. Погледна русото момиченце, което беше спасил. Усмихна се и издъхна.

Погребаха го под ствола на прастар дъб столетник. Пролетта над гроба му изникнаха три червени рози.

Автор: Секретко, написано в 9 или 10 клас (на 15-16 години)

п.п. Оригиналът на произведението е с три червени лалета, но в случая нямах подходяща снимка с лалета, а имах красива снимка с 3 червени рози, за това леко модифицирах текста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.