Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Да се омъжиш за…

Да се омъжиш за…

Представете си, че си харесате принца на Англия и пожелаете да се омъжите за него. Казвате си – за да бъда достойна за един такъв мъж, аз трябва да стана много добра! Ще се поддържам в перфектна форма – слаба, красива, винаги в изряден външен вид, ще се старая да бъда перфектната домакиня, ще се науча да готвя много вкусно, ще се науча да се грижа за деца, освен това за да придам още по-голяма стойност на собствената си личност, ще упортствам в кариерата за да покажа че съм работна, умна и талантлива, също ще общувам с много умни и интелигентни хора, за да развия собственият си интелектуален потенциал, ще покажа че блестя с фино чувство за хумор, ще изкарам такива и такива курсове за развитие на характера… и така нататък, и така нататък…

Колкото и да се стараете да станете все по-добра и по-добра, колкото и да се напъвате, никога няма да бъдете достатъчно добра за да бъдете достойна да се омъжите за принца на Англия. Но ако принца ви обикне, тогава без да сте достойна за него, той ще ви подари сърцето си, а заедно с него и абсолютно всичко, което притежава, включително и трона на Англия. Принцът ще се ожени за вас без да сте достойна, просто защото ви обича! И вие ще получите всичко което той притежава даром, без да го заслужавате!

От тук насетне вече ще има нужда да полагате старание, но не за да спечелите кралството (то е вече ваше, вие сте кралица по силата на любовта на принца към вас), а за да не посрамвате мъжа си. Ще трябва да се научите на благородство, изрядни маниери, да придобиете милостив характер, да се превърнете в изящна дама от висшето общество, достойна спътница на своят благороден съпруг. А за това ще трябва да положите доста усилия и старание, ще трябва да промените навиците и привичките на досегашният си начин на живот. Със сигурност ще трябва да изоставите всички ваши лоши навици и да придобиете нови, по-добри.

Освен това ще се наложи да скъсате с всичките си бивши гаджета, ако сте свикнала да ходите с много мъже, сега ще трябва да се ограничите само до един единствен. Накратко – принцът ще очаква от вас да сте му верна, както разбира се и той на вас.

Обаче нека чисто хипотетично си представим, че вие имате 3 “малки” недостатъка, които са наследство от старият ви начин на живот, който сте водила преди брака с принца – първо сте пристрастена към псувните, второ сте пристрастена към алкохола, и трето – към мъжете 😉 Чисто хипотетично разбира се, малко пресилвам нещата, за да стане по-ясна идеята която искам да развия 🙂

Та така, принцът разбира за вашите лоши навици, наследство от миналото ви и несъмнено е потресен 🙂 Но поради любовта си към вас, иска да продължите да бъдете заедно, на него и през ум не му минава, че може да ви замени с друга, по-добра от вас, защото той иска точно вас! Той ви обича, само че не може да живее заедно с вас и едновременно с това и с трите ви “малки” недостатъка. Вие можете да останете с него, но вашите 3 спътника следва да си заминат.

И от тук насетне следват 2 варианта:

1) Първи вариант – вие толкова много обичате принца, че от любов към него сте готова да се преборите със себе си и да победите лошите си наклонности. Не от страх заради развода, не от страх че ще загубите позицията си на кралица, а точно от любов към този прекрасен принц, който толкова много ви обича!

Следват месеци и години на огромна борба със себе си. Лошите навици не се изкореняват лесно. Борбата е жестока! Ту се изчиствате от алкохола, ту отново започвате. Ту се държите изискано, вежливо и красиво, ту в даден момент като ви кипне и псувате така че на всички в двора ушите им почервеняват от срам. Ту дълго време сте верна на мъжа си, ту от време на време имате по някоя забежка с бившите си гаджета.

С мъжа си имате договорка – той знае, че борбата ще е дълга и трудна, готов е да търпи и да прощава, единствено не иска да го лъжете. Иска каквото и да сте направила, да му признаете честно, а той с огромната си любов към вас ще ви прости. Разбира се, вие в началото само му обещавате че ще бъдете честна с него, но след като сгафите и толкова много ви е срам, че си го послъгвате и не му казвате. Но той вече толкова добре ви познава, че разбира всичко, без да има нужда да му кажете нищо. Разбира, знае, но не ви казва нищо, не ви упреква, не ви укорява, само в очите му се чете огромна болка, нежност и любов. А също и приемане и безкрайно състрадание и прощение.

Вие сте изумена от любов като тази и лека по лека свиквате да му се доверявате, свиквате да му признавате, когато за пореден път старата ви природа вземе превес над вас и ви победи. Той и без това знае, но когато му признаете и му се доверите – това ви свързва още по-силно и ви дава сили за борбата!

Неговата огромна любов ви дава сили и накрая успявате да се преборите със себе си и окончателно да победите лошите черти на характера си. А вашият любим принц ви е простил за абсолютно всичко, и е забравил за абсолютно всичко. Вие се превръщате във вярна негова съпруга и на него това му стига – каквото било, било. Всичко е простено и забравено!

2) Втори вариант – вие виждате, че принца ви обича безкрайно много, виждате колко много го боли когато го наранявате, но пък от друга страна алкохолът и старите любови са толкова сладки. А и какво толкова има като си попсува малко човек, все пак човещинка си е. Следват месеци и години в които вие уж се опитвате да се освободите от недостатъците си, но все пак това са толкова малки недостатъци, този принц пък какво толкова ги прави на въпрос, то в днешно време кой не ги върши тези неща, то си е нещо нормално, дори като се замисли човек май си е напълно в реда на нещата. Принца търпи, прощава, умолява, но в крайна сметка лека по лека се отпускате и накрая даже спирате да се борите. Резултатът е повече от ясен – затъване все по-дълбоко и по-дълбоко в чашката, в “любовта” към мъжете и в нецензурните приказки и поведение.

На принцът не му остава нищо друго, освен да подаде документи за развод. Но на практика не той ви изоставя, много по-рано първо вие сте изоставила него, той само документално оформя документите за развода.

Принцът толкова много ви обича (не обичаше, а продължава да ви обича), че ако вие не го бяхте изоставила окончателно и безвъзвратно – той никога нямаше да ви остави! Той чака до последно, докато все още имаше и най-малък шанс вие да се върнете при него, да се преборите за него и за вашето общо бъдеще заедно! Едва когато и най-малкият шанс беше загубен, едва тогава той подаде документите за развода.

Това е една измислена приказка. А може би не? Принцът на Англия никога няма да ви предложи да се омъжите за него, но има един друг принц, който е безкрайно влюбен във вас – принцът на цялата вселена! Името му е Исус Христос. Той ви предлага сърцето си, заедно с кралството си и вечен живот! Предлага ви ги даром, вие не сте достойна за тях. Предлага ви ги просто защото е влюбен до уши във вас! А вие като всеки човек неминуемо си имате някои лоши навици, или някои не до там приятни черти на характера, които следва да се постараете да преборите и изчистите, след като ще бъдете избрана за жена на принца.

И тази приказка не е просто приказка, а жива реалност. И от всеки един от нас зависи какъв развой на приказката ще предпочете в живота си. Първият или вторият вариант? Или може би дори въобще няма да се стигне до брак?

Кой ще повярва в най-великата любовна история на всички времена? Приказка с отворен край…

Автор: Секретко, благодарение на Божията милост

п.п. Картинката е на sfetfedyhghj от pixabay

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.