Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Кое ни прави хора?

Кое ни прави хора?

Изкуственият интелект навлиза все по-мощно и по-мощно в нашата реалност. Още преди много години машина успя да детронира световният шампион по шах. В близко бъдеще предстои голяма част от интелектуалните човешки професии да бъдат извършвани от машини с изкуствен интелект. Машините са по-“умни”, по-бързи, по-надеждни, по-издръжливи от хората. Машините превъзхождат хората по почти всичко. И все пак – кое е това специално нещо, което ни прави хора?

Ние сме създадени личности със свободна воля. Имаме неприкосновеното право да правим избори. Само едно свободно човешко същество, имащо свободната воля да избира, само то може да проявява най-важната характеристика във вселената наречена Любов. Една машина, един изкуствен интелект, колкото и да е съвършен, колкото и огромна изчислителна мощ да има, може да замени човека в абсолютно всичко друго, но не може да замени човека в способността да прави изборите на сърцето, да обича, да бъде съпричастно и да се жертва от Любов!

Представете си следната напълно реална ситуация – баща и дъщеря катастрофират, бащата загива, а дъщерята остава жив труп. Тялото на детето е напълно парализирано, само умът му и психиката му са живи. Майката се грижи за дъщеря си и ако ще и детето да е на практика жив труп, с единствената способност да мисли, да чувства и да страда, майката продължава да трепери над дъщеря си, за нея тя е нейното малко болно пиленце, което безкрайно много обича. Двете живеят в неописуем кошмар цели 10 години. Тялото на дъщерята е разнебитено по всички показатели, пълно с болести, болки и страдания. Майката гледайки как дъщеря й страда, страда заедно с нея и се разболява заедно с нея. Двете заедно преживяват неописуемо физическо, психическо и емоционално страдание в продължение на цели 10 години. Майката всеки ден умира десетки пъти, гледайки страданията на дъщеря си. Много хора казват на майката да изостави дъщеря си, да я даде в социален дом, но майката е категорична че няма да направи такова нещо за нищо на света. Тя ще продължи да гледа и да се грижи за дъщеря си до край! Ето това е Любовта! Майката жертва себе си за любимата си дъщеря!

Нека сега в ролята на майката да си представим един биоробот с човешко тяло и компютърен мозък управляван от изкуствен интелект. Биороботът не се уморява, не страда, не изпада в депресии, не се разболява, т.е. е перфектната машина, която е много по-добра по ефективност от истинската майка. Обаче какво решение би взел биороботът – неговият логичен ум би направим следното компютърно изчислено “правилно” решение – този млад човешки индивид (дъщерята) е с напълно увредени био-показатели, може само да мисли и чувства, но не е полезен за нищо – нито за себе си, нито за обществото като цяло. Влагането на ресурси от време и енергия в безполезна твар като нея е напълно неоправдано. Още повече че тя като човек има недостатъка да може да страда, следователно ако й прекратим страданията това за нея ще бъде най-ефективното и добро решение.

Краен резултат изчислен от безпогрешният мозък на Изкуственият интелект на биоробота майка – най-доброто решение и за самото дете, и за цялото общество е това дете да спре да функционира. Ликвидация!

Забелязвате ли огромната разлика между човешката майка и био-роботът майка. Разликата се състои в свободната воля и Любовта!

А детето, въпреки всичките му болести и страдания, въпреки депресиите в които изпада, въпреки кошмара в който живее – все още иска да живее, все още се опитва да мърда на сантиметри лявата си ръка, все още намира сили да се усмихва когато види човек, който е специален за нея и й носи радост. Макар и напълно парализирана, тя е жива, мисли и чувства!

Автор: Секретко

п.п. Снимката е на geralt от Pixabay

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “Личностно развитие”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.