Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Исус

Исус

Тук ще ви опиша Исус по начинът по който аз самият съм го опознал:

Исус се отнася мило, нежно и внимателно с теб. Когато сгрешиш, ти казва много деликатно и нежно, така че да не те нарани или афектира. И ти казва само на теб, дискретен е и потулва грешката ти, така че другите хора да не я разберат. Старае се да опази реномето ти, така че само ти и Той да знаете за твоята грешка. Исус рядко използва думи когато те изобличава, защото от думите боли. Изобличава те косвено по индиректен начин, защото трябва да си разбереш грешката, за да не я повтаряш. Но го прави така че да не те афектира или нарани, като едновременно с това те мотивира ти сам да пожелаеш да не повтаряш повече същата грешка. Исус е винаги отстъпчив, прави на мравката път и дори ти да си сгафил, Той ти се извинява. Бог покрива грешките ти и опазва достойнството ти и те мотивира отвътре да се промениш. Бог ти прави услуга и после ти благодари все едно ти на него си направил услуга. Бог те обича безусловно и ти дарява милост над милост.

Бог е широко скроен, милостив, снизходителен, не гледа прегрешенията ти под лупа, а прощава щедро.

Бог ти говори спокойно, тихо, без да те стресира, без да те плаши и унижава, без да те афектира. Бог говори на разума и на сърцето ти, отнася се към теб с уважение, като към достойна личност, използва вътрешна мотивация, за да те доведе до промяна и да те опази от греха. За Бог ти си безценен, защото те обича.

Страхът от Бога означава да мразиш злото (Притчи 8:13 „Страх от Господа е да се мрази злото.“), защото Бог ти е обяснил че грехът (злото, егоизмът, гордостта) е опасна заразна болест, която убива и теб и другите хора. Бог дълго търпи и мнооого, много рядко използва наказания. Всъщност Бог не наказва, а ти обяснява разумно какви ще са последствията ако извършиш еди кой си грях и как тези последствия ще ти се сторят като наказание. Защото грехът носи в себе си наказание – когато сториш нещо зло на друг човек, първо съвестта ти може да те съсипе от чувство за вина, и второ грехът винаги води след себе си до негативни последствия.

Проблемът с греха е не че Бог ще те накаже, а че грехът убива и заробва, отнема свободата на човек, пристрастява те, прави те зависим от себе си (за пример когато човек започне да употребява алкохол, след време може да се пристрасти и да стане зависим. Друг пример – когато човек спре да работи, след време губи работните си навици, губи способността си да работи и става роб на греха – вече става много трудно да се отърве от тази зависимост). След греха човек се чувства виновен и обвинява Бог и другите хора. Грехът разбива взаимоотношенията между човека и Бог и между човека и другите хора. Дори и след много и гадни грехове, Бог пак продължава да те обича (макар че страда и е наранен от това, което си извършил). Проблемът с греха е не че Бог ще прекъсне връзката си с теб, а точно обратното – заради вината, самият човек прекъсва връзката си с Бог и Го изоставя (човекът изоставя Бога, а не обратното). Бог винаги е готов да приеме човека и оказва милост над милост, прощава щедро. Бог винаги е много нежен и деликатен с крехката и ранима човешка душа.

Понякога Бог може да те постави в ситуация при която да си проличи някой твой грях, но той го прави така че само ти да разбереш и никой друг да не забележи, без да те афектира или унижава и осъжда. Целта Му е само да ти покаже къде ти е слабото място, къде падаш в грях, за да се коригираш и поправиш.

Когато хора те изобличават за грешките ти, те обикновено или ти се карат, или те критикуват, или те съдят, или те заплашват с някакво наказание ако не вземеш мерки да спреш да грешиш. При Бог е точно обратното – той много деликатно ти показва къде си сбъркал, за да може да си осъзнаеш грешката, след което ти показва нагледно колко хубаво е да се свърши по правилният начин. И ти като видиш колко било хубаво и ахваш и казваш “искам и аз да мога така”, след което започваш да се опитваш да го направиш правилно, така както Бог ти е показал. Бог прилага подходът на мотивацията, а не на страха и наказанията.

С Исус е много приятно да се говори – може да Му споделиш всичко, което ти е на сърцето, Той никога няма да те упрекне или осъди, за това което мислиш и чувстваш. Исус те разбира и е много толерантен и търпелив. Исус не одобрява греха, но обича грешника и се стреми лека по лека да излекува човека от лошите му навици и от погрешните му модели на поведение, за да може човекът да спре да причинява зло на себе си и на другите с начинът си на живот, а точно обратното – да започне да прави добро и да е полезен на себе си и ближните си. Исус се стреми да промени човека за добро.

Исус винаги се отнася с уважение към човека (без значение дали го заслужава или не). Исус е винаги много любезен, внимателен и нежен с хората. Той проявява безусловно добронамерено отношение към абсолютно всеки човек, и никога, никога, никога не осъжда човека с думи или поведение, нито се отвращава от него. Пример за проява на Христов характер е апостол Павел, който бил в компанията на Нерон, а той бил много развратен, но апостол Павел дори за миг не дал да си проличи някакво отвращение, а напротив – отнасял се с уважение към Нерон като към Божие дете.

Последно ще ви споделя какво направи за мен Исус – Той ме мотивира да започна по-старателно да се грижа за физическата си форма, като ми припомни колко хубаво е било по времето когато редовно спортувах, бягах, правех физически упражнения и колко много сила и енергия имах тогава. Изтъкна ми, че редовното практикуване на физически упражнения ще благоприятства не само физиката ми, но ще подобри и оросяването на мозъка ми с кислород, което ще доведе до повишена концентрация и умствена работоспособност, което ще се отрази благоприятно на работата ми, а също ще подобри и сънят ми. Такъв е Исус – винаги ти дава много мъдри и добри съвети, като се стреми да преобрази живота ти за добро 🙂 От нас хората се иска само да следваме Неговите съвети и няма да сгрешим 🙂
—————————-
Дните – добро, зло, минават и заминават. Единствения смисъл има дали сме имали време за ВАЖНИТЕ неща – за Бог и за любимите си хора.

Автор на статията: Secretko

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “Скъпоценен бисер”.

3 Comments

  1. Надето

    Имаме си един невероятен Бог! Дано всеки човек има възможност да разбере, че Той съществува, че го обича и винаги е до него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.