Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Корона vs Имунна система

Корона vs Имунна система

Бог ни е дал едно универсално средство за борба с всякакви видове вируси, бактерии и болестотворни микроорганизми. Това средство се нарича имунна система.

Според вас, кой от двата боксьора на снимката ще бъде победителя в срещата? Този с червените спортни гащи ли? Отговорът е НЕ. Победителят ще е този състезател, който е по-добре трениран и по-добре подготвен за боя.

Как можем да повишим имунната си система, за да може тя да се бори успешно с новият опасен корона вирус? В тази статия ще дам няколко основни принципи за здравословен начин на живот, които оказват положително влияние върху имунната ни система:

  1. Движение

Движението е критично важно, както за добрата имунна система, така и за здравият и спокоен сън нощем. Добре е сутрин веднага след сън да си правите кратка физ.зарядка с упражненията на които са ви учили едно време в училище, а денем да правите минимум 30-60 минути разходка пеша. Когато се движите, кръвообращението и лимфната система се активират, задействат се очистителните процеси в организма и това благоприятства имунитета, а също благоприятства и оросяването на мозъка – след добра разходка винаги мозъкът работи по-добре.

Ако спрете движението (например от страх да излизате навън, за да не се заразите), това със сигурност ще рефлектира върху съня ви – ще започнете да страдате от безсъние. Ще започне да ви става студено (защото кръвта ви няма да се движи така активно), имунната ви система ще започне да намалява, а също и мозъкът ви няма да бъде така свеж и бистър.

2. Чист въздух

Чистият въздух е много важен, за да сме здрави. Добре е сутрин след ставане от сън да проветряваме стаята, в която въздухът се е замърсил след нощния сън. Също така вечер преди лягане да проветряваме помещението в което ще спим, за да влезе достатъчно кислород и да спим дълбоко и спокойно. Добре е от време на време да проветряваме и помещението в което работим, защото ако липсва проветрение. Кислородът в него намалява, въглеродният диоксид се увеличава (особено ако дишат много хора в това помещение), на човек му се доспива и мозъкът спира да работи толкова добре и да взема добри и правилни решения.

3. Здрав и спокоен сън

Възрастният човек има нужда от 7-9 часа сън на денонощие, а децата дори повече. Ако човек краде от съня си, за да гледа телевизия, или да свърши многобройните си ангажименти, това ще рефлектира върху качеството на живот. Ще стане нервен, раздразнителен, мозъкът му през деня няма да е бистър и ще взема погрешни решения. Ефективността му през деня ще намалее и спестените от сън часове ще бъдат изгубени, заради влошеното качество на изпълняваните от него ангажименти. Имунната му система ще пострада.

Сънят до голяма степен зависи от движението и чистия въздух, но също така се влияе много силно и от стреса, и от наличието на телевизия и светлина. Добре е да спим на тъмно, поне 1 час преди сън да изключим телевизора, да се отлепим от gsm-a, таблета или лаптопа, за да може мозъците ни да се успокоят. Важно е да имаме ранна вечеря – да приключим най-късно до 19-20 часа с вечерята, за да може храната да има достатъчно време да се смели преди да сме заспали. Важно е да избягваме да пием възбудителни напитки като кафе или черен/зелен чай.

Добре е да си изградим навици да лягаме или ставаме по едно и също време. Часовете между 22:00 вечерта и 6:00 сутринта се считат за оптимално време за сън. На мен лично ми е трудно да се справя със задълженията си до 22:00 часа, за това моят график за сън е от 22:30 до 6:30, или от 23:00 до 07:00. Ако легна след 23:00, след това не мога да се наспя добре,

Добрият дълбок нощен сън е много важен, за да бъдем здрави, в добро настроение и да имаме здрава имунна система.

4. Чиста вода

Поемането на достатъчно количество прясна чиста вода на ден е много важно! Нашето тяло е изградено основно от вода и клетките имат нужда от достатъчно количество вода, за да функционират правилно. Много болести могат да бъдат облекчени, или предотвратени, ако се поема достатъчно количество вода на ден. Всеки ден – редовно!

Когато поемате достатъчно вода, отделителната ви система работи по-добре, тялото успява по-качествено да се справи с изхвърлянето на отровите от себе си, облекчава се работата на бъбреците (които в случай че не поемате достатъчно количество чиста прясна вода, започват да се тормозят), мозъкът ви започва да функционира по-добре и е по-свеж и бодър. Освен това поемането на достатъчно вода денем облекчава и ходенето по голяма нужда. Ако страдате от запек – едно от средствата за лечението му е пиенето на вода.

В началото ще ни е малко трудно да свикнем редовно да пием вода, но с практиката ще става все по-лесно и по-лесно. Важно е да си изградим добри навици за пиене на вода, като за целта можем да си пълним вода в голяма бутилка, която да оставяме на една ръка разстояние от нас, например на бюрото където работим, или на друго удобно за нас място, така че винаги да ни е под ръка. Един път след като сме си създали подходящите навици, след това вече ще ни бъде лесно.

И така – какво количество вода трябва да поемаме на ден? Формулата е броя на килограмите ви, умножен по 0,3 . Например ако тежите 70 килограма, трябва да пиете 70 * 0.3 = 2.1 литра чиста вода на ден. Ако тежите 100 килограма, трябва да пиете 100 * 0.3 = 3 литра вода на ден.

Това количество се отнася само до чистата вода, която трябва да поемаме на ден. Соковете, безалкохолните и всякакви други видове течности НЕ са заместител на водата.

Аз лично пия вода, филтрирана през кана за вода с филтър. По-рано пиех вода директно от чешмата, но след един ремонт видях какво има вътре в нея, и се отказах да пия вода, която не е предварително филтрирана.

5. Здравословно и пълноценно хранене

Здравословното хранене си е цяла отделна тема, за това тук няма да се спирам много. Важно е да се храните балансирано и в менюто ви да присъстват плодове, зеленчуци, зърнени храни (важно е хлябът ви да бъде пълнозърнест), бобови (леща, боб, грах, соя, нахут), ядки (овесени ядки, орехи, бадеми, слънчогледови и кайсиеви семки и т.н.), яжте поне по 2 яйца на седмица, натурално кисело мляко (най-добре ако имате възможност сами да си заквасвате), месото също е важно, но в по-ограничени количества.

Опитайте се да изхвърлите колбасите (имат много химия и консерванти) и всякакви изкуствени и преработени храни, набъкани с много химия от магазините. Колкото по-натурално, толкова по-добре за здравето. Не прекалявайте с месото, особено с тлъстите и мазни меса. Ограничете (колкото можете) захарта и захарните изделия, защото смъкват имунитета.

Майка ми и баща ми са моята гордост, те като цяло се хранят много балансирано и здравословно, редовно хапват ябълки (и мен научиха). Когато са на село мама редовно купува прясно мляко от краварите и заквасва много вкусно натурално кисело мляко. Редовно си правят салата от червено цвекло, моркови и ябълки, която освен че е вкусна е и много здравословна.

6. Слънце

От слънцето получаваме жизнено важният витамин Д + много добро настроение. Важно е минимум по 30 минути на ден да се излагаме на пряка слънчева светлина, а малките дечица ще пораснат здрави, ако ги извеждате да си играят на слънчице. През зимните месеци, когато слънцето е рядкост, всеки слънчев ден е подарък и не трябва да се пропуска.

Добре е да помислите за допълнителни начини за снабдяване на организма си с витамин Д през зимата. Например похапване на вкусна рибка, или приемането му чрез добавки.

Внимавайте със силното слънце през лятото, слънцето освен полезно може да бъде и опасно. Избягвайте да ходите на плаж през най-горещите часове на деня, пазете кожата си от изгаряне.

7. Спокойни нерви и позитивизъм

Знаем, че спокойната нервна система е благоприятен фактор и за добра имунна система 🙂 Гледайте позитивно на живота, и избягвайте да се фокусирате и втренчвате в негативните събития развиващи се в света. Едно е да поглеждате какво става, а съвсем друго да се втренчите и да заживеете само с това. Веселете се, радвайте се на живота, гледайте комедийни сериали, радвайте се на партньорите си, на децата и на внуците си. Животът е хубав (въпреки че има доста трудни моменти) и си заслужава да му се наслаждаваме 🙂

Постарайте се съзнателно да изградите позитивно отношение към живота. Позитивните и спокойни хора се сблъскват със същите трудности, като останалите, но ги преодоляват по-леко.

Автор на статията: Secretko

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “За семейството”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.