Исус е представен като безценен скъпоценен бисер, за който човек когато го намери и продава целият си имот само и само да може да го купи.
 
Вярата

Вярата

В тази статия ще отговорим на въпросът “Как работи вярата?”

“А не е ли писано в Библията – Нека бъде според вярата ви?”

С вярата нещата са малко по-сложни. Вярата не е фокус, има си някои условия, според които нещата работят:

1) Първо човек трябва да направи всичко, което зависи от него самия, за да си помогне (Бог не се намесва там, където човек има силата и възможността сам да се справи, защото Бог не иска да провокира мързел и небрежност в хората, като върши вместо тях това което и те самите могат да си го свършат).

Следствието от 1-ва точка е, че ако искаш да си здрав да речем – трябва първо ти самият да се пазиш (а не да вярваш, че Бог ще те опази, ако ти сам си небрежен и не се пазиш).

2) Когато вярваш, не е добре да вярваш в неща които нарушават някой закон (закон на природата, на физиката, на здравето, на Библията и т.н.) – Бог е Бог на реда и няма да помага на хората да се правят на тарикати и да прескачат законите. Без закони настава хаос, а Божиите закони във вселената (Здравни, физични и т.н) са мъдро и балансирано измислени от самият Бог и Той ги е дал, за да живеем според тях, а не да ги нарушаваме.

3) Едва когато си изпълнил условията в първите 2 точки – направил си всичко по силите си + спазил си законите, едва тогава ако си изправен пред ситуация която многократно надхвърля човешките ти сили и способности, тогава вече идва на ред вярата (и молитвата към Бог за помощ). Следват 2 възможни подточки:

а) Ако това за което молиш е описано в Библията, и ако Бог е дал обещание в Библията, че ще помогне в това за което молиш – то трябва да вярваш, че Бог със сигурност ще ти помогне, защото когато Бог даде дума за нещо (ако го е обещал в Библията, това означава че се е ангажирал с твърдата си дума), то Той си държи на думата и със сигурност ще си изпълни обещанието.

б) Ако това за което човек моли не е описано в Библията, то тогава човек трябва да вярва че Бог със сигурност ще отговори, просто тъй като Бог не ти е обещавал нищо по темата в Библията, за това не знаеш какъв точно ще е отговора Му на твоята молба. Има 3 възможни варианта на отговор от страна на Бог:

  • Може да ти отговори, като веднага ти помогне
  • Може да ти отговори с “чакай търпеливо, ще ти помогна, но не сега, а в точното време в което Аз избера за най-подходящо за целта, и по начинът по който Аз преценя като най-подходящ”
  • Третият отговор може да бъде – “Няма да стане това дето го искаш от мен”.

Автор на статията: Secretko

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “Скъпоценен бисер”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.