Корона vs Имунна система

Бог ни е дал едно универсално средство за борба с всякакви видове вируси, бактерии и болестотворни микроорганизми. Това средство се нарича имунна система.

Според вас, кой от двата боксьора на снимката ще бъде победителя в срещата? Този с червените спортни гащи ли? Отговорът е НЕ. Победителят ще е този състезател, който е по-добре трениран и по-добре подготвен за боят.

Как можем да повишим имунната си система, за да може тя да се бори успешно с новият опасен корона вирус? В тази статия ще дам няколко основни принципи за здравословен начин на живот, които оказват положително влияние върху имунната ни система:

  1. Движение

Движението е критично важно, както за добрата имунна система, така и за здравият и спокоен сън нощем. Добре е сутрин веднага след сън да си правите кратка физ.зарядка, с упражненията на които са ви учили едно време в училище, а денем да правите минимум 30-60 минути разходка пеша. Когато се движите, кръвообращението и лимфната система се активират, задействат се очистителните процеси в организма и това благоприятства имунитета, а също благоприятства и оросяването на мозъка – след добра разходка винаги мозъка работи по-добре.

Ако спрете движението (например от страх да излизате навън, за да не се заразите), това със сигурност ще рефлектира върху сънят ви – ще започнете да страдате от безсъние, също ще започне да ви става студено (защото кръвта ви няма да се движи така активно), имунната ви система ще започне да намалява, а също и мозъка ви няма да бъде така свеж и бистър.

2. Чист въздух

Чистият въздух е много важен, за да сме здрави. Добре е сутрин след ставане от сън да проветряваме стаята, в която въздуха се е замърсил след нощният сън, а също така вечер преди лягане да проветряваме помещението в което ще спим, за да влезе достатъчно кислород и да спим дълбоко и спокойно. Добре е от време на време да проветряваме и помещението в което работим, защото ако липсва проветрение, кислорода в него намалява, въглеродният диоксид се увеличава (особено ако дишате много хора в това помещение), на човек му се доспива и мозъка спира да работи толкова добре и да взема добри и правилни решения.

3. Здрав и спокоен сън

Възрастният човек има нужда от 7-9 часа сън на денонощие, а децата дори повече. Ако човек краде от съня си, за да гледа телевизия, или за да може да свърши многобройните си ангажименти, това ще рефлектира върху качеството му на живот – ще стане нервен, раздразнителен, мозъка му през деня няма да е бистър и ще взема погрешни решения, ефективността му през деня ще намалее и спестените от сън часове ще бъдат изгубени заради влошеното качество на изпълняваните от него ангажименти, имунната му система ще пострада.

Сънят до голяма степен зависи от движението и чистият въздух, но също така се влияе много силно и от стресът, и от наличието на телевизия и светлина. Добре е да спим на тъмно, поне 1 час преди сън да изключим телевизора, да се отлепим от gsm-a, таблета или лаптопа, за да може мозъците ни да се успокоят. Важно е да имаме ранна вечеря – да приключим най-късно до 19-20 часа с вечерята, за да може храната да има достатъчно време да се смели преди да сме заспали. Важно е да избягваме да пием възбудителни напитки като кафе или черен/зелен чай.

Добре е да си изградим навици да лягаме или ставаме по едно и също време. Часовете между 22:00 вечерта и 6:00 сутринта се считат за оптимално време за сън. На мен лично ми е трудно да се справя със задълженията си до 22:00 часа, за това моят график за сън е от 22:30 до 6:30, или от 23:00 до 07:00. Ако легна след 23:00, след това не мога да се наспя добре,

Добрият дълбок нощен сън е много важен, за да бъдем здрави, в добро настроение и да имаме здрава имунна система.

4. Чиста вода

Поемането на достатъчно количество прясна чиста вода на ден е много важно! Нашето тяло е изградено основно от вода, и клетките имат нужда от достатъчно количество вода, за да функционират правилно. Много болести могат да бъдат облекчени, или предотвратени, ако се поема достатъчно количество вода на ден, всеки ден – редовно!

Когато поемате достатъчно вода, отделителната ви система работи по-добре, тялото успява по-качествено да се справи с изхвърлянето на отровите от себе си, облекчава се работата на бъбреците (които в случай че не поемате достатъчно количество чиста прясна вода, започват да се тормозят), мозъка ви започва да функционира по-добре и е по-свеж и бодър. Освен това поемането на достатъчно вода денем облекчава и ходенето по голяма нужда. Ако страдате от запек – едно от средствата за лечението му е пиенето на вода.

В началото ще ни е малко трудно да свикнем редовно да пием вода, но с практиката ще става все по-лесно и по-лесно. Важно е да си изградим добри навици за пиене на вода, като за целта можем да си пълним вода в голяма бутилка, която да оставяме на една ръка разстояние от нас, например на бюрото където работим, или на друго удобно за нас място, така че винаги да ни е под ръка. Един път след като сме си създали подходящите навици, след това вече ще ни бъде лесно.

И така – какво количество вода трябва да поемаме на ден? Формулата е броя на килограмите ви, умножен по 0,3 . Например ако тежите 70 килограма, трябва да пиете 70 * 0.3 = 2.1 литра чиста вода на ден. Ако тежите 100 килограма, трябва да пиете 100 * 0.3 = 3 литра вода на ден.

Това количество се отнася само до чистата вода, която трябва да поемаме на ден. Соковете, безалкохолните и всякакви други видове течности НЕ са заместител на водата.

Аз лично пия вода, филтрирана през кана за вода с филтър. По-рано пиех вода директно от чушмата, но след един ремонт видях какво има вътре в нея, и се отказах да пия вода, която не е предварително филтрирана.

5. Здравословно и пълноценно хранене

Здравословното хранене си е цяла отделна тема, за това тук няма да се спирам много. Важно е да се храните балансирано и в менюто ви да присъстват плодове, зеленчуци, зърнени храни (важно е хляба ви да бъде пълнозърнест), бобови (леща, боб, грах, соя, нахут), ядки (овесени ядки, орехи, бадеми, слънчогледови и кайсиеви семки и т.н.), яжте поне по 2 яйца на седмица, натурално кисело мляко (най-добре ако имате възможност сами да си заквасвате), месото също е важно, но в по-ограничени количества.

Опитайте се да изхвърлите колбасите (имат много химия и консерванти) и всякакви изкуствени и преработени храни, набъкани с много химия от магазините. Колкото по-натурално, толкова по-добре за здравето. Не прекалявайте с месото, особено с тлъстите и мазни меса. Ограничете (колкото можете) захарта и захарните изделия, защото смъкват имунитета.

Майка ми и баща ми са моята гордост, те като цяло се хранят много балансирано и здравословно, редовно хапват ябълки (и мен научиха), когато са на село мама редовно купува прясно мляко от краварите и заквасва много вкусно натурално кисело мляко, редовно си правят салата от червено цвекло, моркови и ябълки, която освен че е вкусна е и много здравословна.

6. Слънце

От слънцето получаваме жизнено важният витамин Д + много добро настроение. Важно е минимум по 30 минути на ден да се излагаме на пряка слънчева светлина, а малките дечица ще пораснат здрави, ако ги извеждате да си играят на слънчице. През зимните месеци, когато слънцето е рядкост, всеки слънчев ден е подарък и не трябва да се пропуска.

Добре е да помислите за допълнителни начини за снабдяване на организма си с витамин Д през зимата – например похапване на вкусна рибка, или приемането му чрез добавки.

Внимавайте със силното слънце през лятото, слънцето освен полезно може да бъде и опасно. Избягвайте да ходите на плаж през най-горещите часове на деня, пазете кожата си от изгаряне.

7. Спокойни нерви и позитивизъм

Знаем, че спокойната нервна система е благоприятен фактор и за добра имунна система 🙂 Гледайте позитивно на живота, и избягвайте да се фокусирате и втренчвате в негативните събития развиващи се в света. Едно е да поглеждате какво става, а съвсем друго да се втренчите и да заживеете само с това. Веселете се, радвайте се на живота, гледайте комедийни сериали, радвайте се на партньорите си, на децата и на внуците си. Животът е хубав (въпреки че има доста трудни моменти) и си заслужава да му се наслаждаваме 🙂

Постарайте се съзнателно да изградите позитивно отношение към живота. Позитивните и спокойни хора се сблъскват със същите трудности, като останалите, но ги преодоляват по-леко.

Автор на статията: Secretko

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “За семейството”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.