Исус

Тук ще ви опиша Исус по начинът по който аз самият съм го опознал:

Исус се отнася мило, нежно и внимателно с теб, когато сгрешиш ти казва много деликатно и нежно, така че да не те нарани или афектира, и то ти казва само на теб, дискретен е и потулва грешката ти, така че другите хора да не я разберат, старае се да опази реномето ти, така че само ти и Той да знаете за твоята грешка; Исус рядко използва думи когато те изобличава, защото от думите боли, изобличава те косвено по индиректен начин, защото трябва да си разбереш грешката, за да не я повтаряш, но го прави така че да не те афектира или нарани, като едновременно с това те мотивира ти сам да пожелаеш да не повтаряш повече същата грешка. Исус е винаги отстъпчив, прави на мравката път и дори ти да си сгафил, Той ти се извинява. Бог покрива грешките ти и опазва достойнството ти и те мотивира отвътре да се промениш. Бог ти прави услуга и после ти благодари все едно ти на него си направил услуга. Бог те обича безусловно и ти дарява милост над милост.

Бог е широко скроен, милостив, снизходителен, не гледа прегрешенията ти под лупа, а прощава щедро.

Бог ти говори спокойно, тихо, без да те стресира, без да те плаши и унижава, без да те афектира. Бог говори на разума и на сърцето ти, отнася се към теб с уважение, като към достойна личност, използва вътрешна мотивация, за да те доведе до промяна и да те опази от греха. За Бог ти си безценен, защото те обича.

Страхът от Бога означава да мразиш злото (Притчи 8:13 „Страх от Господа е да се мрази злото.“), защото Бог ти е обяснил че грехът (злото, егоизмът, гордостта) е опасна заразна болест, която убива и теб и другите хора. Бог дълго търпи и мнооого, много рядко използва наказания, всъщност Бог не наказва, а ти обяснява разумно какви ще са последствията ако извършиш еди кой си грях и как тези последствия ще ти се сторят като наказание, защото грехът носи в себе си наказание – когато сториш нещо зло на друг човек първо съвестта ти може да те съсипе от чувство за вина, и второ грехът винаги води след себе си до негативни последствия.

Проблемът с греха е не че Бог ще те накаже, ами че грехът убива и заробва, отнема свободата на човек, пристрастява те, прави те зависим от себе си (за пример когато човек започне да употребява алкохол, след време може да се пристрасти и да стане зависим. Друг пример – когато човек спре да работи, след време губи работните си навици, губи способността си да работи и става роб на греха – вече става много трудно да се отърве от тази зависимост). След греха човек се чувства виновен и обвинява Бог и другите хора. Грехът разбива взаимоотношенията между човек и Бог и между човека и другите хора. Дори и след много и гадни грехове, Бог пак продължава да те обича (макар че страда и е наранен от това, което си извършил), проблемът с греха е не че Бог ще прекъсне връзката си с теб, а точно обратното – заради вината, самият човек прекъсва връзката си с Бог и Го изоставя (човекът изоставя Бога, а не обратното). Бог винаги е готов да приеме човекът и оказва милост над милост, прощава щедро. Бог винаги е много нежен и деликатен с крехката и ранима човешка душа.

Понякога Бог може да те постави в ситуация при която да си проличи някой твой грях, но той го прави така че само ти да разбереш и никой друг да не забележи, без да те афектира или унижава и осъжда, целта Му е само да ти покаже къде ти е слабото място, къде падаш в грях, за да се коригираш и поправиш.

Когато хора те изобличават за грешките ти, те обикновенно или ти се карат, или те критикуват, или те съдят, или те заплашват с някакво наказание ако не вземеш мерки да спреш да грешиш. При Бог е точно обратното – той много деликатно ти показва къде си сбъркал, за да може да си осъзнаеш грешката, след което ти показва нагледно колко хубаво е да се свърши по правилният начин, и ти като видиш колко било хубаво и ахваш и казваш “искам и аз да мога така”, след което започваш да се опитваш да го направищ правилно, така както Бог ти е показал. Бог прилага подходът на мотивацията, а не на страха и наказанията.

С Исус е много приятно да се говори – може да Му споделиш всичко, което ти е на сърцето, Той никога няма да те упрекне или осъди, за това което мислиш и чувстваш. Исус те разбира и е много толерантен и търпелив. Исус не одобрява греха, но обича грешника и се стреми лека по лека да излекува човека от лошите му навици и от погрешните му модели на поведение, за да може човекът да спре да причинява зло на себе си и на другите с начинът си на живот, а точно обратното – да започне да прави добро и да е полезен на себе си и ближните си. Исус се стреми да промени човека за добро.

Исус винаги се отнася с уважение към човека (без значение дали човека го заслужава или не), Исус е винаги много любезен, внимателен и нежен с хората. Той проявява безусловно добронамерено отношение към абсолютно всеки човек, и никога, никога, никога не осъжда човека с думи или поведение, нито се отвращава от него. Пример за проява на Христов характер е апостол Павел, който бил в компанията на Нерон, а той бил много развратен, но апостол Павел дори за миг не дал да си проличи някакво отвращение, а напротив – отнасял се с уважение към Нерон като към Божие дете.

Последно ще ви споделя какво направи за мен Исус – Той ме мотивира да започна по-старателно да се грижа за физическата си форма, като ми припомни колко хубаво е било по времето когато редовно спортувах, бягах, правех физически упражнения и колко много сила и енергия имах тогава. Изтъкна ми, че редовното практикуване на физически упражнения ще благоприятства не само физиката ми, но ще подобри и оросяването на мозъка ми с кислород, което ще доведе до повишена концентрация и умствена работоспособност, което ще се отрази благоприятно на работата ми, а също ще подобри и сънят ми. Такъв е Исус – винаги ти дава много мъдри и добри съвети, като се стреми да преобрази живота ти за добро 🙂 От нас хората се иска само да следваме Неговите съвети и няма да сгрешим 🙂
—————————-
Дните – добро, зло, минават и заминават. Единствения смисъл има дали сме имали време за ВАЖНИТЕ неща – за Бог и за любимите си хора.

Автор на статията: Secretko

Ако желаете да прочетете и други статии от тази категория – щракнете тук: Вижте всички статии “Скъпоценен бисер”.

One comment

  1. Надето

    Имаме си един невероятен Бог! Дано всеки човек има възможност да разбере, че Той съществува, че го обича и винаги е до него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.